Нова Зеландия в крайна сметка ще стане република и ще отхвърли британския монарх като държавен глава, но не скоро, заяви премиерът на островната държава Джасинда Ардърн, цитирана от Bloomberg.

Запитан дали смъртта на кралица Елизабет II ще предизвика дебат дали южнотихоокеанската нация трябва да стане република, Ардерн каза: "Вярвам, че това е накъдето Нова Зеландия ще се насочи след време“.

"Вярвам, че е вероятно това да се случи през живота ми, но не го виждам като краткосрочна мярка или нещо, което е на дневен ред в скоро време“, заяви Ардърн на пресконференция в понеделник в Уелингтън. Нейното правителство няма да го обсъжда, "до голяма степен защото никога не съм усещала спешност“, каза тя.

Нова Зеландия, заедно с бившите колонии на Британската империя като Австралия и Канада, все още счита монарха за държавен глава, като лицето на кралицата украсява монети и банкноти. Нейната смърт и възкачването на крал Чарлз III на трона вече съживиха дебата за републиката в Австралия.

Ардърн каза, че сега не е моментът да се обсъжда такава значителна промяна.

"Има толкова много предизвикателства, пред които сме изправени“, каза тя. "Това е голям, значим дебат. Не мисля, че това ще се случи или трябва да се случи бързо“.