В швейцарския град Женева се открива деветата по ред конференция на държавите, подписали Конвенцията за биологичните и токсичните оръжия. Тя ще продължи три седмици и в рамките им ще бъдат разработени проекторешения и препоръки за по-нататъшното  универсализиране на конвенцията, става ясно от съобщение, разпространено от пресслужбата на ООН.

Сред основните теми в дискусиите ще бъде развитието на науката и технологиите, което оказва "сериозно влияние върху бъдещото прилагане на конвенцията – както в положителна, така и и отрицателен смисъл“. Ще бъде отделено внимание и на обсъждането на данните на Русия за биологичната дейност на САЩ на територията на Украйна.

Делегациите ще прегледат прилагането на конвенцията, за да идентифицират слабостите, да извършат анализ на случващото, да разработят проекти на решения и препоръки за по-нататъшно универсализиране и укрепване на режима на конвенцията, да очертаят приоритетни области за работа за нов цикъл на преглед.

Документът влиза в сила през 1975 г. Липсата на механизъм за преглед ограничава ефективността на прилагането на разпоредбите на конвенцията. Към настоящия момент 184 държави са страни по конвенцията.