Церемонията по държавното погребение на бившия японски премиер Шиндзо Абе започна във вторник в спортно-концертния "Нипон будокан“ в центъра на Токио, предава кореспондентът на ТАСС от мястото на събитието.

Това е първото държавно погребение в страната от 1967 г., когато беше погребан бившият премиер Шигеру Йошида. Артилерийското подразделение на Силите за самоотбрана произведе 19 халосни изстрела от 105-милиметрови гаубици в момента, когато урната с праха на Абе беше пренесена в залата на комплекса Нипон Будокан, където се провежда церемонията. Погребалната церемония беше открита от името на правителството от генералния секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно, последвана от минута мълчание. Премиерът Фумио Кишида, ръководителите на двете камари на парламента и Върховния съд се очаква да говорят в следващите няколко минути.

Повече от 4000 души, включително около 700 чуждестранни представители, дойдоха да се сбогуват с бившия премиер Шиндзо Абе, който беше убит в началото на юли в резултат на атентат. Сред тях са вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, премиерът на Индия Нарендра Моди, министър-председателят на Австралия Антъни Албанезе, премиерът на Сингапур Лий Сиен Лонг, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, премиерът на Южна Корея Хан Деок Су, вицепрезидентът на Националния комитет на Народен политически консултативен съвет на Китай Ван Ган. От Русия в церемонията участва специалният представител на президента на Руската федерация по международното културно сътрудничество Михаил Швидкой.

Бившият премиер Абе беше застрелян на 8 юли по време на предизборен митинг. На 12 юли се проведе частна будистка погребална церемония в храма Зоджьоджи в Токио за членове на семейството, близки приятели и сътрудници. Тялото на Абе беше кремирано. Отчитайки заслугите му за страната, правителството реши да проведе държавна погребална церемония на 27 септември, което предизвика недоволство сред значителна част от населението, което не беше съгласно с аргументите на властите за приноса на Абе за развитието на страната и бяха недоволни от плащането на събитието от държавната хазна.