В Япония хората пият все по-малко алкохол. Това може и да е добре за здравето им, но пък не е изгодно за държавата. Затова в Япония дори стартира кампания, чиято цел е да повиши консумацията на алкохол. "Пийте повече!"

"Младите хора не приемат така лесно подобни покани", казва господин Токумото, мъж в средата на четирийсетте години, отпивайки от бирата си. Заедно с още двама свои колеги той е седнал в една исакая - сакé бар в токийския квартал Сибуя. Петък вечер е и тримата мъже би трябвало вече да са приключили с работата - но не съвсем, тъй като господин Токумото е решил да изпие едно питие. А щом шефът ти го иска, по-добре е да не му отказваш.

 

Тъй наречените "номикай", в буквален превод "среща за пиене", дълго време в Япония са били задължителни преди двата почивни дни в събота и неделя. Но младите се противопоставят на този ритуал. Това е и една от причините за рязко спадащата консумация на алкохол в страната на изгряващото слънце, а заедно с това и на постъпления в държавния бюджет. Ако до преди 10 години акцизите от алкохол са съставлявали 3 процента от всички данъчни постъпления, днес техният дял е спаднал до 1,7 процента.

Освен това пандемията от коронавирус промени навиците на пиене на много хора, тъй като баровете бяха затворени или работеха само до 20 часа и хората прекарваха повече време у дома. През тази метаморфоза е преминал и Йошики Такахаши. Преди това той е прекарвал много от свободното си време в пиене на бира и гледане на футбол, а днес пие по-малко и се чувства значително по-добре - подобно на много други млади японци, които съвсем умишлено странят от алкохола.

За да промени това, правителството поде нова инициатива: "Sake Viva!" се казва кампанията, която е насочена към 20 до 39-годишните, тъй като в Япония е позволена консумацията на алкохол чак от 20 години. До началото на септември хората могат да дават идеи как да бъде възродено пиенето на алкохол в Япония, например с различни рекламни послания или нови питиета.

 

Еиджи Кусуми е директор на клиника в Токио и е възмутен от кампанията на Националната данъчна агенция. Самият той признава, че обича да пие алкохол, но се застъпва за умерена консумация на алкохол. Тази правителствена кампания сега обаче ще повиши случаите на алкохолна зависимост или на различни здравословни проблеми, свързани с консумацията на алкохол, убеден е лекарят. Дори и да започнат да влизат повече пари в бюджета, в дългосрочен план ще се повишат разходите за здравеопазване, както и отсъствията от работа заради препиване предния ден.

В Япония алкохолът има важна обществена роля. В една страна, в която много хора имат проблеми с това да се поотпуснат и да говорят открито за себе си и живота, алкохолът може да помогне при запознанствата. Въпросът е дали насърчаването на консумацията на алкохол е правилният метод.

Данъчните власти отказват коментари по темата, в най-добрия случай отговаря само писмено на зададените въпроси. От там твърдят, че умереното пиене на алкохол е "нещо съвсем естествено", както и че в никакъв случай кампанията не цели безогледното напиване.

В социалните мрежи правителствената кампания е остро критикувана, по-малко негативни отзиви ще срещнете на улицата. За 20-годишната Цубаса Изумису "Sake Viva!" не е неправилна стъпка. Тя смята, че ако човек не пие редовно, това може да е и един вид възнаграждение. Но признава, че целенасочената реклама повишава желанието за консумация на алкохол: "Когато вървя през града и навсякъде те дебнат примамливи плакати на алкохолни напитки, и на мен ми се приисква да пия", казва тя. Студентката току-що е навършила възрастта, след която може легално да консумира алкохол, но - особено с по-силните алкохолни напитки - тя предпочита да свиква най-напред вкъщи: "За да не се търкалям пияна по улиците", казва момичето.

В късните вечерни часове баровете и улиците в Сибуя са пълни. Господин Токумото и двамата му служители умуват в кой бар да се преместят. Макар да имат вече по няколко промили в кръвта си, шефът им казва: "Да се разберем да излизаме всяко първо число на месеца и да пием!". Или още по-добре: "Да пием за сметка на държавата. Ето това аз наричам добра идея!"