Първите планови спирания на електрозахранването в Украйна в резултат от руските удари по енергийната инфраструктура са факт, пише Reuters. На места има и непланови спирания на тока.

Въпреки че Украйна напредва срещу руските войски на изток и юг, тя се бори да защити съоръжения за производство на електроенергия и други комунални услуги от удари с ракети и дронове, които изглежда са предназначени да деморализират населението преди наближаването на зимата, отбелязва агенцията.

Хората в цялата страна бяха призовани да използват по-малко електроенергия, тъй като правителството наложи национални ограничения върху потреблението на електроенергия между 7 сутринта и 23 часа вечерта, първите подобни ограничения след инвазията на Русия на 24 февруари и включително спиране на тока в някои райони.

Това се случва в светлината на системни руски атаки, които според президента Володимир Зеленски са поразили една трета от всички електроцентрали.

Междувременно североизточният район на Суми остана без вода, а някои магазини за хранителни стоки в Киев съобщиха за увеличаване на продажбите на бутилирана вода в подготовка за евентуален недостиг там.

"Има много гняв срещу руските лидери и руския народ“, заяви пред Reuters Михайло Головненко, жител на Киев. "Но ние сме готови за прекъсвания. Имаме свещи, заредени захранващи банки. Украйна е заредена да спечели.“

Германският канцлер Олаф Шолц обвини руския президент Владимир Путин, че използва енергията и глада като оръжия.

"Тактиката на изгорената земя няма да помогне на Русия да спечели войната. Те само ще укрепят единството и решимостта на Украйна и нейните партньори", каза Шолц пред германския парламент.

Дмитрий Медведев, заместник-ръководител на Съвета за сигурност на Русия, каза, че Шолц "явно е забравил нацисткото минало на своята страна и 30-те милиона съветски хора, които бяха убити или умряха от глад и студ по време на войната".

Руското министерство на отбраната заяви, че отново са нанесени удари по украинската енергийна инфраструктура, стратегия, която се засили след назначаването този месец на Сергей Суровикин - наричан "Генерал Армагедон" от руските медии - за командир на това, което Москва нарича своята "специална военна операция" в Украйна.

Украинският министър на енергетиката Херман Галущенко каза пред националната телевизия, че Русия е извършила повече от 300 въздушни удара по украински енергийни съоръжения от 10 октомври.

По думите му, в резултат на това правителството иска 20% намаление на потреблението на енергия.

"Виждаме доброволно намаляване (на консумацията на електроенергия). Но когато не е достатъчно, сме принудени да въведем принудителни спирания“, каза той.

Киев и Харков обявиха ограничаване на използването на електрически обществен транспорт като тролейбуси и намалиха честотата на влаковете в метрото.

"Имаме нужда от време, за да възстановим електроцентралите, имаме нужда от въздържание от нашите потребители“, каза Владимир Кудрицки, ръководител на мрежовия оператор Укренерго, пред украинската телевизия.

Зеленски заяви в сряда, че разрешаването на проблемите с електрозахранването ще отнеме време.

"Предполагаме, че руският терор ще бъде насочен към енергийните съоръжения, докато с помощта на партньори не успеем да свалим 100% от вражеските ракети и дронове“.