Липсата на финансиране доведе до изключването на 1300 терминала на интернет мрежата от спътниците Starlink на компанията SpaceX в Украйна от 24 октомври насам, съобщава американският телевизионен канал CNN, позовавайки се на източници.

Общо в Украйна, както собственикът на SpaceX Илон Мъск съобщи по-рано, има около 25 000 терминала Starlink. Поддръжката на всеки от тях струва 2,5-4,5 хиляди долара на месец. Както отбелязва CNN, въпреки че Мъск изрази готовност да предоставя комуникационни услуги за своя сметка, по-голямата част от плащанията са направени от украинските власти. В последно време обаче за Киев става трудно да намери средства за сметката. Телевизионният канал посочва, че броят на терминалите в Украйна се е увеличил от около 4000 на 25 000 от средата на лятото, главно поради доставки от европейски страни, в резултат на което разходите за обслужването им са се увеличили значително.

Част от разходите за плащане на услугите на Starlink бяха поети от Обединеното кралство, Полша и САЩ, но Украйна все още не разполага с достатъчно средства. Вашингтон също продължава преговорите с Мъск за това как трябва да се заплащат комуникационните услуги, които предоставя.

На 14 октомври Мъск обяви, че SpaceX не може да финансира Starlink в Украйна за неопределено време, но по-късно компанията оттегли жалбата си до Пентагона с искане за финансова подкрепа за работата на сателитната комуникационна система.