В Украйна пускат специална банкнота по повод годишнината от началото на войната, предава британският телевизионен канал Sky News.

Централната банка на Украйна представи дизайна на банкнотите от 20 гривни (1,01 лв), който показва трима войници, държащи националния флаг от едната страна, и две вързани ръце от другата. 

На презентация в Киев гуверньорът Андрий Пишни подчерта, че "малкото парче хартия“ изобразява "една година на емоции, модели, съдържание и емблематични случки“.

Проектирането и производството на банкнотата е отнело осем месеца и това е първата от поредица планирани възпоменателни банкноти, отбелязаха служители на Централната банка.

Пишни изтъкна, че украинците са "осъзнали своята сила, своето значение, способността си не само да устоят, но и да победят, без да простят нито едно военно престъпление, нито една разрушена къща".

През последната година банката работи за смекчаване на въздействието на войната върху икономиката на Украйна. Миналото лято тя фиксира гривните на 36,57 за щатски долара - девалвация, която означаваше, че украинските продукти може да останат конкурентоспособни.