В Украйна е регистрирана петиция с предложение за преход на украинската азбука от кирилица към латиница, показва справка на официалната интернет страница на държавния глава на страната.

"Моля да разгледате възможността за преминаване на украинската азбука към латиница в рамките на съвременната английска азбука. Има достатъчно причини за такъв преход и те са очевидни", се казва в текста към петицията.

За да бъде разгледана от държавния глава, тя трябва да събере 25 000 подписа.

Идеята бе популяризирана по-рано от секретаря на Съвета за национална сигурност на Украйна Олексий Данилов. Според него отказът от кирилицата трябва да бъде широко дискутиран в страната, но тогава тази идея се възприе негативно.

След началото на войната през февруари идеята за преход към латиница отново доби популярност. Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана се обяви против използването на руски език в страната, като заяви, че той "изобщо трябва да изчезне от територията на Украйна“, а английският и украинският трябва да са задължителни.

Към настоящия момент има и петиция с искане за законова забрана на излъчването на руски филми в страната и ограничаване на разпространението на руска литература.