"Укренерго“ вече не прилага ограничения на потреблението на електроенергия в нито една област на Украйна, съобщава "Украинская правда“. Страната е прекратила и вноса на електричество от чужбина.

"Укренерго“ все пак призовава за разумна консумация на електроенергия: да не се включват много мощни уреди едновременно, ако е възможно,да се разпределя използването им през целия ден. Такива мерки ще намалят натоварването на електроенергийната система.

Производството на електроенергия е достатъчно за покриване на потреблението, като в енергийната система се поддържа достатъчен резервен капацитет. От "Укренерго“ съобщават, че няма внос на електроенергия - досега от няколко седмици той продължава в незначителни обеми.

Все още е тежка ситуацията с електрозахранването в прифронтовите райони, където населени места страдат от руски обстрел и има повредени електропреносни мрежи.

Поради повредите на ключови високоволтови подстанции, причинени от руските бомбардировки през последните шест месеца, надеждността на електрозахранването на потребителите в повечето региони на Украйна е значително намалена. Затова операторът продължава ремонтните дейности за подобряване на надеждността на захранването на потребителите.