В Турция започва предизборната кампания за президентските и парламентарните избори. Тя ще продължи до 13 май, когато ще бъде обявен "ден на мълчание". Самото гласуване ще се състои на 14 май, а вторият тур на президентските избори, ако е необходимо, може да се проведе на 28 май, отбелязва телевизионният канал TRT.

Тази седмица Висшият избирателен съвет на Турция одобри т.нар. изборен календар. Според решението на органа регистрацията на кандидатите за президентския пот ще започне на 19 март и ще приключи на 23 март в 17:00 часа местно време (16:00 часа българско време). Списъкът с кандидатите ще бъде публикуван в правителствения бюлетин на 31 март , след което ще могат да започнат предизборна агитация, пояснява TRT.

Политическите партии или съюзи, които ще участват в изборите, трябва да внесат във Висшия изборен орган листите с кандидатите си до края на деня на 24 март.

Действащият президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган подписа указ за провеждане на избори на 10 март. Първоначално те бяха планирани за 18 юни.

Ердоган е кандидат за президент на управляващия "Народен алианс“. Негов основен опонент от опозицията ще бъде лидерът на Републиканската народна партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу. Анализаторите не изключват провеждането на президентски избори в Турция в два тура.

Няколко други политици обявиха намерението си да участват в изборите, включително бившият представител на РНП Мухарем Индже, който участва в президентската надпревара през 2018 г., бившият член на парламента и лидер на политическия алианс ATA Синан Оган, синът на бившия президент Тургут Йозал Ахмет Йозал и още няколко души, но социолозите смятат ​​шансовете им на изборите минимални.

За да спечели на първия тур на изборите, кандидатът за президент трябва да събере повече от 50% от гласовете. В противен случай е предвиден втори тур, в който участват двамата кандидати, получили най-голяма подкрепа на първия. Кандидатът, който получи мнозинството от гласовете на втория тур, се избира за президент на Турция за петгодишен мандат. Партия с повече от 5% от гласовете на парламентарни избори или партиен съюз може да номинира кандидат за президент. Независимите кандидати трябва да съберат 100 хиляди подписа в своя подкрепа.

Предишните президентски избори се проведоха на 24 юни 2018 г. Ердоган ги спечели с 52,6% от гласовете.