В Турция все още няма случаи на събиране от туристи на данъка върху настаняването, който беше въведен от 1 януари 2023 г., предава РИА Новости, като се позовава на съобщение от АТОР.

"За първите дни на тази година не е имало случаи на облагане с данък при настаняване в хотели в Турция", посочват от асоциацията, позовавайки се на туроператори. Представители на бранша отбелязват също, че все още няма официални обяснения от местните власти за данъка). По закон вземане от два процента трябва да се плаща от всички места за настаняване, но заради "белите петна" в интерпретацията някои взимат плащане от почиващите. Според представители на ÜRSAB (Асоциация на туристическите агенции на Турция) данъкът не трябва да се начислява директно от (на) клиентите по време на настаняването: тази сума трябва да бъде включена в крайната стойност на престоя.

Туроператорите са съгласни с това. Повечето хотели, според тях, все още са готови да включат такса в цената на настаняването, т.е. туристът ще може да плати за нея още при резервиране на екскурзията.