Турските власти премахнаха минималната пенсионна възраст, което ще позволи на повече от два милиона граждани да се пенсионират незабавно. Съответната мярка бе обявена в сряда от държавния глава на югоизточната ни съседка Реджеп Тайип Ердоган, предава Reuters.

Към настоящия момент не е ясно какви допълнителни разходи ще понесе държавата от решението. Досега минималната възраст в Турция бе 60 години за мъжете и 58 години за жените. Организациите на работниците отдавна се противопоставят на минималната възраст и настояват единственото условие за пенсия да бъде минимален брой отработени дни – изискване, което остава в сила.

Премахването на минималната пенсионна възраст е само от една от мерките на правителството в Анкара, предприети преди парламентарните и президентските избори през юни следващата година. През миналата седмица управляващата партия на Ердоган повиши минималната работна заплата и от следващата година тя ще възлиза на 8500 лири (около 429 евро) на месец.

Според данни на правителството това е увеличение с 50% в сравнение с юли и с 94% в сравнение с януари 2022 г. Турция е изправена пред висока инфлация и сериозно отслабване на националната валута. Властите отговориха на кризата с необичайни фискални и икономически политики, включително по отношение на лихвените проценти.