През миналата година за четвърти пореден път е отчетен температурен рекорд във водите на Световния океан, съобщава телевизионният канал CNN, като се позовава на проучване, публикувано в списание Advances in Atmospheric Science.

Отбелязва се, че в изследването са участвали 16 института от различни страни.

"Проучването показа, че петте най-топли години за океаните са били през последните шест години и че скоростта на нагряване на океана непрекъснато се увеличава“, се казва в статията.

Участниците в проекта са изследвали данни за температурата на океана от 50-те години на миналия век, пояснява медията.

"Учените казват, че тенденцията за глобално дългосрочно затопляне вече е толкова вкоренена, че всяка година продължават да се поставят рекорди“, обяснява CNN.

Като се има предвид, че океаните покриват по-голямата част от повърхността на Земята, те поглъщат и по-голямата част от топлината. От енергийна гледна точка количеството топлина, добавено към океаните през 2022 г., е еквивалентно на 100 пъти глобалното годишно производство на електроенергия.

Повишаването на температурата на Световния океан допринася за появата на екстремни климатични условия, а също така намалява количеството кислород във водата, което се отразява негативно на морските организми, алармират учените.