Генералният щаб на сръбските въоръжени сили са предложили на президента на републиката и главнокомандващия на сръбските въоръжени сили Александър Вучич да бъде повторно въведена  военна служба за срок до четири месеца, съобщават от Министерството на отбраната на Сърбия, предаде Tanjug.

Както е посочено, целта на инициативата е да се повишат отбранителните способности на сръбските въоръжени сили, чрез подмладяване и подобряване на набирането и обучението на активните и резервни сили.

"Предложението на Генералния щаб на сръбските въоръжени сили, като най-висш професионален и щабен орган за обучение и използване на сръбските въоръжени сили в мир и война, инициира инициативата след подробен преглед на общата ситуация със сигурността и съвременните предизвикателства, пред които е изправена Сърбия като военно неутрална страна. Това налага необходимостта от коригиране на модела на набиране на сръбските въоръжени сили, което би позволило укрепване на общия наборен потенциал и обучение на по-голям брой граждани за отбраната на страната", се посочва в съобщението на сръбското ведомство.