Словенците приеха на референдум закон с цел предотвратяване на политически назначения в обществената телевизия, след като медийният климат в страната се влоши по време на мандата на предишния премиер Янез Янша, отбелязва електронното издание на македонския вестник "Независен".

Избирателната комисия обяви резултатите, според които повече от 62 на сто от избирателите са дали съгласието си законът да влезе в сила вероятно в началото на 2023 г.

Няколко асоциации за защита на медиите, като Организацията за медии в Югоизточна Европа (SEEMO), приветстваха изменението, което има за цел да "защити редакционната независимост“ на канала RTV Словения от "политическо и сигурно унищожение“.

Лидерът на консерваторите Янез Янша, който бе на власт от 2020 до 2022 г., засили атаките срещу медиите, обвинявайки ги в пристрастност, и смени повечето служители на RTV, припомня изданието.

Оттогава телевизията бе разтърсена от няколко протеста срещу пренасочването на програмите и натиска върху журналистите, докато Словения падна от 54-то на 36-о място в последната класация на неправителствената организация "Репортери без граници" (RSF).

Според текста правителството и парламентът вече няма да имат право да назначават служители, а телевизията ще бъде поставена под надзора на граждански групи - служители, правозащитници, Академия на науките и др.