В Словакия започва гласуването на втория тур на президентските избори, на който се изправят кандидатът от управляващата коалиция, председателят на парламента Петер Пелегрини и бившият министър на външните работи Иван Корчок, съобщи Aktuality.

Избирателните секции в страната отвориха врати в 7.00 часа местно време (6:00 българско време) и ще останат отворени до 22.00 часа (21:00 часа). 

Предварителните резултати от втория тур ще започнат да се публикуват малко след затварянето на последната избирателна секция на портала volbysr.sk.

Според резултатите от първия тур успехът на Иван Корчок беше неочакван - проучванията му даваха по-малко шансове за победа.

Данни от проучване, публикувани няколко дни преди втория тур, прогнозират победа за лидера на партия "Глас" Петер Пелегрини.

Победа на Пелегрини, коалиционен партньор на премиера Роберт Фицо, би му позволила да консолидира властта.

В случай на победа Пелегрини ще трябва да подаде оставка като лидер на своята партия "Глас". При такъв сценарий има голяма вероятност партията да се слее със Smer-SD на Робърт Фицо и тогава Фицо ще получи парламентарно мнозинство.