В Словакия се провежда гласуване на първия тур на президентските избори, като има шансове за победа, както на сегашния председател Петер Пелегрини, подкрепен от премиера, така и на опозиционния прозападен кандидат Иван Корчок, пише Aktuality.

Словашките избиратели избират между 11 кандидати за президент, като основните съперници са действащият председател Петер Пелегрини и кандидатът на опозицията Иван Корчок, бивш външен министър.

В началото на изборната надпревара победата на Пелегрини изглеждаше неизбежна, но последните социологически проучвания показват, че Иван Корчок има шансове да спечели на първи тур,  но Пелегрини би спечелил на втори тур. 

Победа на Пелегрини, коалиционен партньор на премиера Роберт Фицо, би му позволила да консолидира властта в същите ръце като унгарския си колега Виктор Орбан, допълва Европейская правда.

В случай на победа Пелегрини ще трябва да подаде оставка като лидер на своята партия "Глас". При такъв сценарий има голяма вероятност тази партия просто да се слее с партията на Роберт Фицо и тогава Фицо ще се доближи много до пълен контрол над парламентарното мнозинство.