Депутатите в парламента на Северна Македония ще гласуват за реконструкция на правителството по предложение на министър-председателя Димитър Ковачевски, предава скопската телевизия "Телма“.

В сутрешните часове на деня министърът на правосъдието Никола Тупанчевски подаде оставка. Други трима от членовете на кабинета трябва да бъдат освободени. Предложението на Ковачевски е това да са министрите от партията "Алтернатива“ - Беким Сали, Адмирим Алити и Джемаил Чупи.

Ковачевски очаква мнозинството от депутатите да гласуват предложението. Едва след това Събранието ще обсъди кои ще са новите четирима министри и тримата заместници, с които "Алианс на албанците“ ще влезе в правителството.

Сесията ще бъде тест за политическите настроения на депутатите. Математически от съществуващото мнозинство от 64 депутата трябва да се извадят тримата от "Алтернатива“ и да се добавят осемте от "Алианс на албанците“.

Припомня се, че в неделя партията на Африм Гаши взе решение да премине в опозиция. Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви по-рано, че "в края на 2021 г. те спасиха това правителство, за да може престъпността да продължи, а сега са изгонени“.

От "Алтернатива“ отговориха, като призоваха да не се злоупотребява с партията за политически сметки със СДСМ. "Алтернатива“ нито е, нито е била, нито ще бъде нечий спасител.

"Ние сме единствената партия, която от позицията на властта предложи конституционен механизъм за справяне с корупцията. Би било добре ВМРО-ДПМНЕ да изкаже своето становище по това предложение“, гласи отговорът на партията.

Очаква се дълъг дебат по предложената реконструкция, отбелязва телевизията.