Комисии в двете камари на швейцарския парламент са започнали разследване на поглъщането на Credit Suisse от конкурента й UBS и предоставената държавна помощ за операцията, според изявление, публикувано на официалната интернет страница на органа.  

"Комисията за управление на Федералния съвет на Сената реши да започне разследване на действията на властите в контекста на кризата около Credit Suisse и нейното поглъщане от UBS. Основният въпрос е дали действията на федералните власти са в съответствие с принципите на законност, навременност и ефективност“, се казва в документа.

Комисията също така е взела решение да изслуша на срещите, които ще проведе съвместно с друга парламентарна комисия на 8, 9, 15 и 16 май 2023 г., основните действащи лица, а именно ръководителите на съответните отдели, както и на Федералния орган за надзор на финансовите пазари (FINMA) и Швейцарската национална банка (BNS).

"От гледна точка на парламентарния контрол възникнаха различни въпроси, например относно прилагането на съществуващото законодателство, относно надзора, осъществяван досега по отношение на съответните банки, относно проучването на алтернативни решения, относно прилагането на закона за необходимостта, както и относно управлението на рисковете“, се казва в изявлението.

Допълва се, че тази процедура може да доведе до откриване на парламентарна анкетна комисия.

Централната банка на Швейцария съобщи в неделя, че UBS, най-голямата банка в страната, придобива изпадналата в затруднено положение Credit Suisse за сумата от 3 милиарда франка (3,2 милиарда долара). Credit Suisse и UBS ще могат да получат до 100 милиарда швейцарски франка парична помощ, съобщи Швейцарската централна банка.