Шведската държавна минна компания LKAB обяви, че е открила ресурс от повече от милион тона редкоземни оксиди в района на Кируна, най-голямото известно такова находище в Европа, предава Reuters.

Новината е добра не само за LKAB, региона и шведския народ, но и за Европа и климата, отбелязва агенцията. Ресурсите в находището може да се окажат "значителна помощ за производството на критични суровини, които са абсолютно необходими за осигуряване на екологичния преход“, обяснява Ян Мостром, главен изпълнителен директор на LKAB.

Редкоземните минерали са необходими за много високотехнологични производствени процеси. Използват се за електрически превозни средства, вятърни турбини, преносима електроника, микрофони и високоговорители.

Въпреки това, редкоземните елементи не се добиват в Европа, което прави региона зависим от вноса от други страни на фона на очакванията за увеличаване на търсенето през следващите години поради нарастването на електрическите превозни средства и възобновяемата енергия.

LKAB заяви, че планира да кандидатства за концесия за добив през 2023 г., но добави, че ще минат поне 10-15 години, преди компанията да може потенциално да започне да доставя минерали на пазара.