Двупартийна група от американски сенатори от Републиканската и Демократическата партия представи проект на законопроект за сигурността в Черно море от 2023 г. Това съобщи посланикът на Украйна в САЩ Оксана Маркарова, цитирана от "Украинская правда“.

Законопроектът, внесен в Сената, подчертава значението на Черноморския регион за националната сигурност на САЩ, европейската и световната сигурност, особено на фона на продължаващата война в Украйна.

Първият такъв законопроект беше внесен на 12 юли 2022 г. Разпоредбите му се запазват и в настоящия проект.

Документът предвижда по-активна и решителна външна политика на САЩ спрямо Черноморския регион, включително засилване на координацията между САЩ, НАТО и ЕС, както и укрепване на икономическите връзки между САЩ и държавите от Черноморския регион (в частност , отбелязва се подкрепата за инициативата "Триморие“).

Законопроектът призовава за междуведомствена стратегия за увеличаване на американската военна помощ и координация с НАТО и ЕС, задълбочаване на икономическите връзки, укрепване на демокрацията и икономическата сигурност и укрепване на помощта за сигурност със страните в региона 180 дни след приемането му.

Той ще включва, inter alia, увеличена помощ за сигурността на Украйна, Румъния, България, Молдова и Грузия; приоритизиране на разузнавателните системи за руските операции в региона; възможността за създаване на съвместен многонационален щаб, който да отговаря за планирането на обучението и координирането на всички военни действия на съюзниците и партньорите на САЩ в Черно море, за засилване на борбата срещу руската дезинформация и пропаганда и други подобни.

По-рано медии съобщиха, че заради инцидента в Черно море в началото на март САЩ са решили да променят маршрута на разузнавателните си дронове по-далеч от Крим, което ограничава способността им да събират разузнавателна информация.

Припомняме, че на 14 март ВВС на САЩ излязоха с изявление, в което се съобщава, че руски изтребител Су-27 е повредил американски разузнавателно-ударен БЛА MQ-9 Reaper над Черно море, в резултат на което дронът е свален във водата.