Вътрешен надзорен орган на Федералния резерв на САЩ е започнал собствено разследване  на фалита на Silicon Valley Bank, отделно от това, което ръководи заместник-председателят на надзорния орган, съобщава Bloomberg, като се позовава на представител на ведомството.

Уточнява се, че разследването е започнало на 14 март и за приключването му ще са необходими пест месеца. В резултат на одита се планира да се оцени как дейностите на SVB и други банки са били наблюдавани от Съвета на управителите на Федералния резерв и експерти от отдела, който изпълнява функциите на централна банка на страната.

Сенаторът от Републиканската партия Тим Скот сравни вътрешното разследване с "лисица, която пази кокошарник" и отбеляза "очевидния конфликт на интереси".

Както уточнява агенцията, генералният инспектор на Федералния резерв изпълнява надзорни функции върху дейността на отдела. Той се назначава от председателя на органа. Марк Биалек заема тази позиция от 2011 г.

По-рано заместник-председателят Майкъл Бар заяви, че ръководството на SVB е знаело, че банката е силно изложена на шокове, но не е предприело необходимите мерки. Той също така отбеляза, че американските финансови регулатори са решили да преразгледат политиката си спрямо банките. "Би било безотговорно да не го направим“, подчерта той, като посочи необходимостта от коригиране на правилата за ликвидност.

Фалитът на SVB бе обявена на 10 март. Банкара е 16-ата по големина в САЩ, обслужваща технологични и фирми за рисков капитал. Това е най-големият фалит на американска банка след финансовата криза от 2008 г. SVB бе поставена под контрола на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите на САЩ. На 12 март регулаторът на щата Ню Йорк реши да затвори Signature Bank, за да елиминира системните рискове.