Федералните власти на САЩ започнаха разследване на компанията Neuralink, собственост на Илън Мъск. Позовавайки се на източници Reuters съобщава, че причината за действията на компетентните органи са доклади за експерименти с животни.

Според агенцията разследването е предприето от Службата на генералния инспектор на Министерството на земеделието на САЩ по искане на Прокуратурата поради оплаквания от служители на компанията за нарушения на американското законодателство, което регулира опитите с животни.

Агенцията се е запознала с няколко десетки документи на компанията и е разговаряла с 20 бивши и настоящи служители на Neuralink. Според интервюираните тестовете са извършени набързо, причинявайки ненужни страдания и смърт на субектите на теста, включително поради желанието на Мъск да ускори разработването на съответните продукти.

Агенцията изчислява, че около 1500 животни са умрели по време на експериментите от 2018 г., включително повече от 280 овце, прасета и маймуни. Освен това в експериментите са участвали мишки и плъхове. Според източници на агенцията компанията Мъск не води стриктна отчетност на унищожените индивиди.

Стартъпът Neuralink е създаден от Мъск през юли 2016 г., за да обедини усилията на водещи експерти в разработването на невронни интерфейси и създаването на роботи, които позволяват имплантиране на почти неограничен брой електроди в мозъка в напълно автоматичен режим. В дългосрочен план, според предприемача, подобни невронни интерфейси ще позволят на човек да се превърне в киборг, способен да устои на изкуствения интелект.

През февруари 2021 г. Neuralink проведе изследване на чипа върху маймуни. Според компанията връзката с чипа е през iPhone. Експертите са изследвали и дешифрирали връзката на невронната активност с определени действия, което им е позволило да възпроизведат обратната връзка. Така маймуната е била научена да движи курсора на екрана без помощта на мишка.