В Камарата на представителите на САЩ официално е внесен двупартиен проект на резолюция за условията на победата на Украйна във войната с Русия. Презентацията на документа бе направена на Капитолийския хълм във Вашингтон, предава РБК-Украйна, като се позовава на украинския посланик в САЩ Оксана Маркарова.

"Председателят на Хелзинкската комисия на САЩ, конгресменът Дж. Уилсън (Р), съпредседателят на Комисията С. Коен (Д), съпредседателят на Конгресния украински кокус М. Каптур (Д) проведоха брифинг за пресата с участието на третия президент на Украйна Виктор Юшченко“, отбелязва посланикът.

В проекторезолюцията се потвърждава, че политиката на Вашингтон е насочена към победа на Украйна и възстановяване на международно признатите граници от 1991 г. Документът също така установява, че след победата трябва да се осигури пътят за интеграция на Украйна в НАТО и други евроатлантически институции.

Проекторезолюцията гласи, че Съединените щати, със своите съюзници и партньори, трябва да гарантират:

Че Русия ще плати репарации на Украйна;

съдействие на световната общност за възстановяването на Украйна;

привличане на ръководството на Руската федерация към отговорност за завоевателната война;

възстановяване на справедливостта за жертвите на престъпления, извършени от Руската федерация по време на нейното нахлуване.