Консултативният комитет по ваксините на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) в четвъртък одобри добавянето на ваксините срещу COVID-19 към препоръчаните от агенцията графици за имунизация както за деца, така и за възрастни, съобщава Reuters.

Консултативният комитет по имунизационните практики (ACIP) на CDC гласува единодушно за добавяне на ваксините към графиците, които съдържат препоръки към лекарите кои ваксини трябва да получат техните пациенти и кога.

Няколко членове на комисията подчертаха, че не поставят изискване към никого да си постави ваксина.

Освен това CDC препоръча на американците на възраст над 6 месеца също да се поставя ваксина срещу COVID-19.

Някои родители и лекари, които са против задължителната ваксинация срещу COVID-19, изразиха загриженост по време на публични коментари на срещата и в социалните медии, че добавянето на ваксините към графика на CDC в САЩ ще насърчи държавните регулатори да изискват ваксинация, за да се посещават държавни училища.

"Добавянето на ваксина срещу COVID-19 към препоръчания детски имунизационен график не представлява изискване всяко дете да получи ваксината“, каза д-р Нирав Шах, член на ACIP и директор на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Мейн.

Шах отбеляза, че в момента има ваксини по график, като ваксини срещу сезонен грип, които не са задължителни за посещение на училище на много места.

"Решението по въпроса за ваксините остава там, където беше и преди, което е на държавно ниво, окръжно ниво и на общинско ниво“, каза Шах.

CDC подчерта, че годишните графици отразяват препоръките, които вече са одобрени от ACIP, и не отразяват нови политики.

В сряда ACIP препоръча ваксините срещу COVID-19 да станат част от програмата за ваксини на CDC за деца, която предоставя много видове безплатни ваксинации на милиони деца всяка година.