Западните страни и Украйна вярваха, че Русия изчерпва своите ракетни запаси, но последната широкомащабна атака във вторник постави под съмнение подобни оценки. Това съобщи The New York Times в петък.

Изданието отбелязва, че по-рано украинските власти заявиха, че според техните оценки запасите от ракети, с които разполага Русия, са значително намалени по време на конфликта. Вестникът обаче признава, че е невъзможно да се проверят тези твърдения, както и да се оценят относително точно руските запаси от този вид оръжие. NYT цитира Марк Кансиан, старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания, който казва, че "малко служители на Запад имат точна информация за запасите в руския военен арсенал".

Вестникът посочва, че продължаващата способност на Русия да предприема широкомащабни ракетни атаки може да има няколко обяснения: ракети и дронове могат да бъдат закупени от Иран и Северна Корея, Русия успя да установи производството на голям брой ракети чрез мобилизиране на военните заводи и въвеждането им в непрекъсната експлоатация, Русия може по-рано да е създала големи запаси от ракети в случай на конфликт с НАТО. Освен това, предполага изданието, ракетите за противовъздушна отбрана могат да се използват за атака на наземни цели.