Командването на американската армия (сухопътни войски) ускорява процеса на закупуване на оръжия, необходими за попълване на арсеналите, изчерпани заради предоставянето на военната помощ за Украйна. Това съобщи пред журналисти помощник-министърът на армията на САЩ по доставките, логистиката и технологиите Дъглас Буш, предава Reuters.

Буш обясни, че ускоряването на процеса на възлагане на договори се основава на едновременното изпълнение на някои действия, които преди са били извършвани последователно.

От началото на войната в Украйна, САЩ са изпратили военна помощ на Киев на обща стойност около 17,9 милиарда долара. В същото време само от втората половина на октомври САЩ са сключили договори за попълване на арсеналите за около 1 милиард долара, основно за доставка на боеприпаси и ракети. Според помощник-секретаря този процент на сключване на договори е с 15% по-висок от вътрешните стандарти на Пентагона за темп на изразходване. Той добави, че на 3 май армията е получила първата част от средствата за попълване на оръжията от бюджета, а след това финансирането е изпращано на всеки няколко седмици. Средствата варират от няколкостотин милиона до почти 1 млрд. долара. Темповете на постъпването им до голяма степен зависят от сключването на нови договори за закупуване на оръжия, каза Буш.