Представители на страните от НАТО активно обсъждат кандидатурата за наследник на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, като САЩ са изразили предпочитания към вицепремиера и министър на финансите на Канада Кристия Фрийланд, която има украински корени. Това съобщи американското издание The New York Times, позовавайки се на източници, пожелали анонимност.

Според събеседниците на изданието вече е започнала борба сред съюзниците от НАТО по въпроса кой ще заеме поста на ръководител на Алианса след Столтенберг, чийто мандат изтича през есента на 2023 г. По думите им е твърде рано да се говори кой точно ще оглави НАТО, тъй като в крайна сметка някои кандидати може да не бъдат одобрени от други членове на Алианса.

Въпреки това Вашингтон смята за основен кандидат канадския вицепремиер Кристия Фрийланд, която в миналото е заемала поста на външен министър на страната. Според статията Фрийланд има много предимства: тя говори няколко чужди езика, включително руски и украински, знае как да провежда пресконференции и да прави публични изказвания, както и да ръководи "сложни отдели“. Освен това Фрийланд, ако успее, ще стане първата жена и първият канадски гражданин, който ще ръководи НАТО.

САЩ не предлагат свой кандидат за поста генерален секретар на НАТО, тъй като именно американският генерал ръководи войските на Алианса в Европа. Междувременно, според изданието, в самия Европейски съюз бъдещият лидер на Алианса се избира сред жените политици. Вестникът посочва естонския премиер Кая Калас, президента на Словакия Зузана Чапутова и бившия президент на Хърватия Колинда Грабар-Китарович като "силни претенденти" за поста генерален секретар на НАТО. От напусналата ЕС Великобритания министърът на отбраната Бен Уолъс може да стане кандидат за лидерската позиция в Алианса.

Към всички кандидати за поста има въпроси, уверява един от източниците на редакцията. В тази връзка страните членки на НАТО може да удължат мандата на Столтенберг с една година. По-рано той поиска удължаване на мандата му с две години на фона на конфликта в Украйна, но му бе позволено да остане начело на НАТО само още една.