Междинните избори в САЩ във вторник ще определят дали републиканците могат да изтръгнат контрола над Конгреса от демократите. Резултатите от гласуването ще покажат дали президентът Джо Байдън ще може да продължи политическия си курс през следващите две години или ще бъде принуден да парира атаките на политически съперници.

На 8 ноември ще бъдат избрани всичките 435 членове на Камарата на представителите (долната камара на Конгреса) и 35 от 100-те членове на Сената (горната камара). Изборите в Калифорния и Оклахома са специални, защото се провеждат за попълване на скоро освободени сенатори от тези щати. В Оклахома действащият сенатор обяви предсрочна оставка от 2023 г. В Калифорния се провеждат избори за попълване на сенаторското място, заемано от Камала Харис до последните президентски избори. След като стана вицепрезидент на САЩ, тя подаде оставка като щатски сенатор, а демократът Алекс Падила беше назначен временно за губернатор на нейно място.

Ще има и избори за губернатори в 36 щата и три територии (в САЩ има 50 щата, пет населени територии и девет необитаеми територии). В повечето щати ще се проведат и избори за ключови представители на местната администрация - главни прокурори, държавни секретари, финансови министри, както и членове на местните законодателни събрания. Сред най-големите щати, в които ще се проведат избори за губернатори, са Калифорния, Ню Йорк, Тексас, Флорида.

Ще има и серия от референдуми в отделните щати. В шест щата избирателите ще трябва да определят до каква степен са регулирани правата за аборт. Други въпроси включват възможността за наемане на служители, които не членуват в профсъюзи, изменения в местните данъчни кодекси. На местно ниво ще се решават въпроси за отпускането на средства за конкретни задачи, възможността за продажба на медицинска марихуана в магазините.

Очакванията за междинните избори се промениха няколко пъти в САЩ през последните няколко месеца. През пролетта, под влияние на влошаващата се икономическа ситуация, се прогнозираше уверена победа на републиканците в борбата за Конгреса. До лятото ограничаването на федералните гаранции за абортите от Върховния съд, поредицата от масови инциденти със стрелба и спадащите цени на бензина започнаха да накланят везните в полза на демократите. След това обаче цената на бензина отново пропълзя нагоре, а с нея - и перспективите на републиканците.

Според математическите прогнози на портала FiveThirtyEight шансовете на републиканците да получат контрол над двете камари на Конгреса са 53%, шансовете за същия изход за демократите са 16%, а шансовете на демократите да получат контрол над Сената, ако те загубят контрола над Камарата на представителите са 30%.

Ключовите щати за контрол над Сената са Аризона, Джорджия, Невада, Пенсилвания. В първите три от тези щати напусналите сенатори бяха демократи. Напускащият сенатор от Пенсилвания е републиканец. Във всички тези щати демократът Байдън спечели мнозинството от гласовете на президентските избори през 2020 г. Според повечето налични прогнози кандидатите в тези щати са почти на едно ниво. Тъй като партийният контрол над мястото в Сената е малко вероятно да се промени по друг начин, републиканците, ако успеят, могат да разчитат на 53 места, а демократите на 49, към които ще бъдат добавени двама независими.

За Камарата на представителите прогнозите варират в детайли, но повечето анализатори и социологически проучвания са съгласни, че републиканците имат по-добри шансове за победа. Така порталът RealClearPolitics смята, че демократите могат уверено да разчитат на 169 места, републиканците - на 230, 36 места остават спорни. Според вестник Politico демократите могат уверено да разчитат на 195 места, републиканците - на 213, 27 остават спорни. Списание Economist прогнозира, че демократите могат да разчитат на 200 места, републиканците - на 208, спорни остават 27 места.

От миналата седмица повечето щати, в които се провеждат избори, започнаха предсрочно гласуване, включително по пощата. Според телевизия NBC около 42 милиона души вече са гласували по този начин, като общият брой на регистрираните избиратели е 153 милиона души. Демократите са по-активни в предсрочното гласуване. Очаква се резултатите да бъдат представени в таблица в повечето щати в рамките на 24 часа след приключване на гласуването, въпреки че в спорни случаи преброяването на гласовете може да се проточи с дни и евентуалните съдебни спорове да отнемат седмици.

Сега в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ демократите заемат 220 места, републиканците - 212 места, три места остават незаети. Демократите имат 48 места в Сената, но сенаторите, които формално се наричат ​​независими - Бърни Сандърс и Ангъс Кинг - винаги гласуват на тяхна страна. Републиканците имат 50 места. Според конституцията на САЩ, при равно разпределение на гласовете в Сената, гласът на вицепрезидента на САЩ се счита за решаващ. Сега този пост се заема от демократа Камала Харис. По този начин през последните две години демократите като цяло успяха да осигурят обикновено мнозинство при разглеждане на предложенията на администрация. Обикновено това беше достатъчно за приемане на законите.

Сега републиканците ще се нуждаят само от едно допълнително място в Сената, за да могат да блокират почти всяка инициатива на Байдън, и имат много реална перспектива да спечелят допълнителни четири. Още по-благоприятна ситуация се развива за тях в Камарата на представителите. В същото време получаването на достатъчно места за импийчмънт на действащ президент - което изисква подкрепата на две трети от сенаторите - е почти нереалистично за републиканците. В същото време, дори ако републиканците контролират и двете камари, Байдън си запазва правото да налага вето на законите, приети от Конгреса. За преодоляването му са необходими две трети от гласовете в двете камари на парламента. Републиканците няма да могат да получат такова мнозинство.

Демократите, в случай на победа на републиканците, могат да използват и практиката на филибъстър  - забавяне на обсъждането на законопроекти. За преодоляване на филибъстъра са необходими 60 гласа в Сената. Най-вероятно републиканците няма да имат такова мнозинство.

Реалистично постижима цел за републиканците е да получат блокиращо мнозинство в една или две камари на парламента. Подобен резултат би означавал, че те могат да блокират инициативите на Байдън и да постигнат допълнителен спад в подкрепата за демократите през следващите две години, до следващите президентски избори. Запазването на контрола върху Конгреса за демократите ще означава възможност за прилагане на поредица от мерки, които ще повишат нивото на тяхната подкрепа за президентските избори след две години. При неблагоприятните прогнози за демократите в Камарата на представителите обаче не бива да се надяват на това. В резултат на това резултатът от настоящите избори най-вероятно ще бъде ситуация, при която двете водещи американски политически сили ще се блокират взаимно през следващите две години. За Вашингтон това е доста типична ситуация.

На практика това означава, че дори републиканците да се опитат да организират импийчмънт на Байдън, най-вероятно няма да успеят. Най-противоречивите законодателни мерки, предимно относно правата на аборт и носенето на оръжие, няма да бъдат изпълнени под никаква форма.

В Съединените щати е обичайно преди изборите да се определят основните въпроси, които най-много вълнуват избирателите. Демократите и републиканците обикновено заемат противоположни позиции по тях. Тази година, както обикновено, американците са най-загрижени за икономиката.

Според проучванията на CNN през септември-октомври тази година 59% от американците смятат икономиката за критичен фактор при определяне на вота им, далеч надхвърлящ всички други съображения. На второ място е законът за абортите. Този проблем е определен като много важен от 52% от анкетираните. Следва миграцията, посочена като важен проблем от 44%. Сред другите проблеми - състоянието на демокрацията в Съединените щати, престъпността и правото на носене на оръжие, борбата с изменението на климата, ситуацията в Украйна (този въпрос се счита за важен от 34% от гласоподавателите). Повечето други социологически проучвания също са съгласни, че икономиката е най-важният фактор за американския избирател, следвана от абортите, правата върху оръжията и миграцията.

Темите, които интересуват американците, следователно засягат вътрешния живот на страната. По въпроса за Украйна някои републиканци се опитаха да свържат подкрепата на Киев с икономическата ситуация в Съединените щати. Въпреки това много републиканци в настоящия състав на Конгреса подходиха умерено към този въпрос. Повечето републиканци подкрепиха всички инициативи на Байдън за Украйна и понякога се опитаха да излязат с още по-твърди позиции. Думите на лидера на републиканското малцинство в Камарата на представителите Кевин Маккарти, че Киев повече няма да получава "празен чек", не показват намерение да се спре помощта, а да се постави под по-строг контрол. Въпреки това контролът върху двете камари на парламента и необходимостта за подготовка за изборите през 2024 г. може да се отрзи на позициите дори на умерените републиканци.