Съединените щати вероятно ще започнат да препоръчват да се поставят ваксини срещу COVID-19 всяка година, съобщиха здравни служители, цитирани от Reuters. Освен това в момента в страната се появяват нови бустери, предназначени да се борят с циркулиращите в момента варианти на коронавируса.

До края на тази седмица 90 процента от американците ще живеят в рамките на 8 км от места, разполагащи с актуализирани ваксини, съобщи министърът на здравеопазването на САЩ Ксавие Бесера на брифинг в Белия дом.

Длъжностни лица казаха, че хората могат да получат новите бустери тази есен или зима заедно с редовните си годишни противогрипни ваксини.

Президентът Джо Байдън заяви отделно в изявление, че за повечето американци "това означава една ваксина срещу COVID-19, веднъж годишно, всяка есен“.

Координаторът на Белия дом за COVID-19 д-р Ашиш Джа отбеляза на брифинга, че за "голямо мнозинство от американците се придвижваме към момент, в който една годишна ваксина срещу COVID-19 трябва да осигури висока степен на защита срещу сериозно заболяване през цялата година .. Това е важен етап“.

Директорът на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на САЩ Рошел Валенски обясни, че дори седемдневната средна стойност на хоспитализациите с COVID да намалее с 14 процента до 4500 на ден, ежегодните инжекции могат да спасят хиляди животи.