САЩ са загрижени, че Русия и Китай може да обменят инструментариум и стратегии, насочени към подкопаване на единството на НАТО. Това съобщи във вторник постоянният представител на САЩ в Алианса Джулиан Смит, цитирана от Financial Times.

"Те [Русия и Китай] все повече използват общ инструментариум, което трябва да предизвиква безпокойство в НАТО“, заяви Смит.  Американският дипломат смята, че Москва и Пекин "обменят хибридни тактики“ и посочва фактори като рискове за енергийните доставки и опасения за киберсигурността. "Няма съмнение, че те работят за разделяне на партньорите в трансатлантическия съюз. Ние сме добре запознати с тези опити и възнамеряваме да се борим с тях", категорична е тя.

Съединените щати все по-активно лобират останалите членове на Алианса да втвърдят позициите си по отношение на Китай, пише Financial Times. Вашингтон мотивира това с военните разработки на Пекин, заплахите за критичната западна инфраструктура, по-специално транспортните и енергийните мрежи, и "неограниченото партньорство" на Китай с Русия, пише вестникът. Смит подчерта, че САЩ не възнамеряват да преместват вниманието на съюзниците от НАТО към Азиатско-тихоокеанския регион, а само се стремят да осигурят силна вътрешна отбранителна политика на страните от Алианса.

По-рано на срещата на върха на НАТО в Букурещ, която се проведе в края на ноември, САЩ проведоха консултации с партньорите си за Китай. По това време държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отбеляза, че Вашингтон изхожда от факта, че в момента се конкурират с Китай за възможността да определят посоката на по-нататъшното развитие на света, но не търсят конфликт с Пекин и отказ от икономическо сътрудничество с него.