Властите в САЩ разработват нови разпоредби за регулиране на американските инвестиции в Китай, съобщава Axios, позовавайки се на източници.

По данни на редакцията, става въпрос за "модернизирани и ефективни" правила. "Има много други начини за представители на бизнеса да правят пари, освен да инвестират в неща, които допринасят за военния потенциал на Китай“, коментира представител на администрацията във Вашингтон.

Окончателният текст на разпоредбите все още не са одобрени, но е вероятно да са главно върху квантовите технологии, изкуствения интелект и полупроводниците, докато биотехнологиите и батерийните технологии няма да бъдат засегнати от документа. Според Axios съответният указ ще послужи като "крайъгълен камък на всяко бъдещо регулиране на изходящи транзакции“. Документът е малко вероятно да бъде публикуван преди планираното посещение на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Китай през февруари, въпреки че администрацията твърди, че пътуването му до Пекин и потенциалната нова регулация нямат нищо общо помежду си. Освен това, преди въвеждането на новите изисквания, Вашингтон иска да проведе изчерпателни консултации със своите съюзници, във връзка с което указът може да бъде издаден най-рано след няколко месеца.

Въвеждането на нов контрол върху американски компании и инвеститори, които се стремят да развиват и подкрепят китайски проекти, ще отбележи нов кръг от ескалация в отношенията между САЩ и Китай, уверени са в редакцията на Axios.