В САЩ са започнали проверка по повод информацията за поредицата то проблеми с авиационните бомби JDAM, доставени в Украйна, съобщава телевизионният канал NBC, позовавайки се на секретни документи на Пентагона, появили се в интернет пространството в резултат на изтичане на информация.

В един от разделите на документите се споменава, че предоставените от Вашингтон на Киев високоточни снаряди не са оказали влияние върху ситуацията на фронта. Подозира се, че или предпазителите на бомбите не са били активирани правилно, или че може да е имало проблеми с GPS сигнала, предизвикани от руснаците.

Секретни документи на САЩ и НАТО изтекоха в мрежата на 6 април. Те съдържат информация за контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна, за графиците за доставка на въоръжение, числеността на войските и други чувствителни данни.

На следващия ден в социалните мрежи се появи нова порция секретни документи, описващи подробно работата на националното разузнаване на САЩ в Украйна, но и в редица други държави, включително съюзнически на Вашингтон. Към настоящия момент е известно за около 100 изтекли документа, публикувани в социалните мрежи. Министерството на правосъдието на САЩ започна разследване.

На 21 февруари Bloomberg съобщи, че САЩ ще прехвърлят на Украйна високоточни бомби JDAM-ER с обсег до 72 км и GPS насочване. Министерството на отбраната на САЩ не е потвърдило официално доставката на този вид боеприпаси. На 21 декември обаче Пентагонът съобщи, че следващият пакет от военна помощ за Украйна ще включва "прецизни авиационни боеприпаси“, без да назовава техния модел и количество.