В събота (20 април) Камарата на представителите на САЩ с широка двупартийна подкрепа прие законодателен пакет на стойност 95 млрд. долара (175.38 млрд. лева), предоставящ помощ за сигурността на Украйна, Израел и Тайван, въпреки острите възражения на републиканските твърдолинейни привърженици, предаде Reuters.

Сега законът се препраща към Сената с мнозинство на демократите, който прие подобна мярка преди повече от два месеца. Лидерите на САЩ - от председателя на Демократическата партия Джо Байдън до главния републиканец в Сената Мич Макконъл - настояваха пред републиканския председател на Камарата на представителите Майк Джонсън да го внесе за гласуване.

Сенатът ще започне да разглежда приетия от Камарата на представителите законопроект във вторник, като някои предварителни гласувания ще се проведат следобед. Окончателното му приемане се очакваше през следващата седмица, което щеше да разчисти пътя на Байдън да го подпише като закон.

Законопроектите предвиждат 60,84 млрд. долара (112.32 млрд. лева) за справяне с конфликта в Украйна, включително 23 млрд. долара за попълване на американските оръжия, запаси и съоръжения, 26 млрд. долара (48 млрд. лева) за Израел, включително 9,1 млрд. долара за хуманитарни нужди, и 8,12 млрд. долара (14.99 млрд. лева) за Индийско-тихоокеанския регион, включително Тайван.

Украинският президент Володимир Зеленски изрази благодарността си, като заяви, че американските законодатели са се погрижили да запазят "историята в правилната посока".

"Жизненоважният законопроект за американската помощ, приет днес от Камарата на представителите, ще попречи на войната да се разшири, ще спаси хиляди човешки животи и ще помогне на двата ни народа да станат по-силни", посочи Зеленски в X.

Администрацията на Байдън вече финализира следващия пакет от помощи за Украйна, за да може да обяви новия транш от помощта скоро след влизането в сила на законопроекта, за да отговори на неотложните нужди на Украйна на бойното поле, заяви по- рано служител на Белия дом.