В рамките на реч по време на пътуване до щата Флорида председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън увери, че помощта за Украйна е "приоритет“ и че Владимир Путин не трябва да бъде оставян да "марширува из Европа“, съобщава американският вестник The Hill.

Коментирайки необходимостта от отпускане на помощ за Израел в условията на война с ХАМАС, републиканецът бе категоричен, че подкрепата за Украйна е "друг приоритет“ на САЩ.

"Разбира се, не можем да позволим на Владимир Путин да марширува из Европа. И разбираме необходимостта от това да помогнем на Украйна“, цитира изданието думите му.

В същото време Джонсън подчерта важността на "работата за промяна на нашите собствени гранични политики“. В момента се водят активни преговори между политиците по този въпрос, добави той.

"Мисля, че повечето от нашите колеги в Сената признават, че тези две неща трябва да се движат заедно, защото го дължим на американския народ. Това е, което те искат да направим“, подчерта Джонсън.

Въпреки това той отбеляза, че се чувства "уверен и оптимистично настроен“, че Конгресът може да приеме допълнително финансиране както за Израел, така и за Украйна.

На 25 октомври, след няколко седмици опити, Камарата на представителите на САЩ избра нов председател, представител на републиканското мнозинство и поддръжник на бившия президент Доналд Тръмп - Майк Джонсън.

Камарата на представителите на САЩ не може да приема нови закони, включително за помощта за Украйна, без председател. Временният федерален бюджет на САЩ е разработен само до средата на ноември.