Американските власти повдигнаха обвинения срещу конгресмена Джордж Сантос (републиканец от щата Ню Йорк) по подозрение в нарушаване на законите за финансиране на кампаниите, съобщава телевизионният канал CNN, позовавайки се на източници.

Очаква се Сантос да се яви в съда на Южния окръг на Ню Йорк в рамките на днешния ден. Медията отбелязва, че конгресменът е обвинен в извършване на криминално престъпление, но съдържанието на обвинителния акт в момента не се разкрива. Адвокатът на конгресмена отказа коментар.

CNN пояснява, че повдигането на обвинения, съгласно конституцията на САЩ, няма да попречи на Сантос да служи като конгресмен. Ако естеството на обвиненията срещу него предполага максимална присъда от повече от две години затвор, политикът ще получи забрана да гласува в долната камара на американския законодателен орган.

На 10 януари демократите в Камарата на представителите на Конгреса поискаха разследване и действия срещу Сантос. Членовете на Демократическата партия в Ню Йорк Ричи Торес и Дан Голдман заявиха, че през предишните седмици е разкрито, че републиканецът е разпространявал съзнателно невярна информация за биографията си. По-специално, той е "украсил“ информация за неговото образование и професионална дейност.

Сантос спечели междинните избори за Конгрес през ноември 2022 г. Ню Йорк е един от щатите, където позициите на демократите са традиционно силни.