Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън поиска оставката на директора на службата за митническа и гранична защита Крис Магнус заради наплива от мигранти по южната граница, съобщава Associated Press, като се позовава на източници.  

На Магнус са били предложени два варианта: или да напусне сам в следващите дни, или ще бъде уволнен. Той заема тази длъжност по-малко от година, уточнява агенцията.

През изминалата фискална година, която приключи на 30 септември, американски служители задържаха почти 2,4 милиона нелегални мигранти на границата с Мексико. Година по-рано тази цифра беше 1,96 млн., а през 2020 г. - 646,8 хил. Републиканците твърдят, че това е само част от мигрантите, които се насочват към САЩ и много от тях са успели да преминат границата незабелязано.

Неуспехът на администрацията на Байдън да се справи с проблема с мигрантите се превърна в една от основните области на критика на демократите от техните опоненти републиканци преди междинните избори. Успехът в борбата срещу нелегалната миграция е необходим на Байдън, за да укрепи позицията си за битката за президентския пост през 2024 г.