Държавният глава на САЩ Джо Байдън ще награди с Президентски граждански медал 12 души в рамките на церемония в Белия дом по повод втората годишнина от щурма на Капитолия, предава Reuters.

Наградата е второто най-високо гражданско отличие в страната и ще бъде присъдена на полицейски и държавни служители, работилите в избирателните комисии, както и на щатски и местни служители, поясниха от Белия дом.

Очаква се Байдън да изнесе реч по повод бурните събития, при които поддръжници на тогавашния президент Доналд Тръмп нахлуха в сградата на Капитолия в опит да блокират Конгреса да утвърди резултатите от изборите през 2020 г.

Служителят на Капитолийската полиция Брайън Синик, който почина в дните след атаката срещу Капитолия след поредица от инсулти, ще получи посмъртно медал, според представител на Белия дом.

В бурните събития загинаха петима души, а над 140 полицаи бяха ранени. Двупартиен комитет на Камарата на представителите на САЩ, разследващ атаката, обяви миналия месец, че Тръмп трябва да бъде изправен пред съда заради ролята си в бунта.

Досега около 900 души бяха обвинени за участие в бунта, като 470 от тях се признаха за виновни, според данни, публикувани наскоро от Министерството на правосъдието, което провежда собствено разследване на събитията.