Заместник-министърът на външните работи на Китай Сие Фън може да отлети за Вашингтон на 23 май, за да поеме поста посланик на страната в САЩ, съобщава изданието Politico, позовавайки се на източници.

Пристигането на дипломата е в момент, в който отношенията между двете страни са в най-ниската си точка от 50 години поради ситуацията около Тайван, откриването на китайски балон над континенталната част на САЩ и напрегнатите търговски отношения. Изпращането на Сие Фън може да е знак, че Пекин е заинтересован от отслабване на напрежението.

Изданието припомня и срещата, проведена във Виена на 10-11 май между съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан и ръководителя на офиса на Комисията по външни работи на Централния комитет (ЦК) на Китайската комунистическа партия (ККП), както и член на Политбюро на Централния комитет на ККК, Ван И.

Освен това пристигането на новия посланик идва на фона на надеждата, изразена от президента на САЩ Джо Байдън в Япония за скорошно размразяване на отношенията с Пекин, подчертават от редакцията.

Държавният департамент на САЩ и китайското посолство във Вашингтон не са отговорили на искането на изданието за коментар.

По-рано The Wall Street Journal съобщи за възможното назначаване на Сие Фън за посланик в САЩ. Назначаването за посланик на дипломат, който има богат опит в успешните контакти със САЩ, говори за насочеността на Пекин към взаимодействие с Вашингтон, а не към конфликт.

Бившият китайски посланик в САЩ Цин Ган бе назначен на 30 декември 2022 г. за външен министър.