САЩ работят за преодоляване на сериозния проблем с онлайн дезинформацията, като са включили изкуствен интелект за идентифициране на руски фалшиви новини за войната в Украйна. Това обяви държавният секретар на страната Антъни Блинкен в рамките на речта си за неправителствената организация "Фрийдъм Хаус“ (Freedom House), предават световните агенции.

"Русия продължава да насърчава постоянен поток от дезинформация за своята агресивна война срещу Украйна, да лъже и прикрива ужасните нарушения, които е извършила, в опит да оправдае извършването на други“, отбеляза Блинкен.

В отговор Държавният департамент е разработил с помощта на ИИ онлайн новинарски агрегатор с украинско съдържание, за да събира проверима руска дезинформация и след това да я споделя с партньори по целия свят, допълни първият дипломат на Вашингтон.

"Насърчаваме независимите медии и цифровата грамотност. Работим с партньори в академичните среди, за да откриваме надеждно фалшиви текстове, създадени от руски чатботове“, поясни държавният секретар на САЩ.