Предупреждение за екстремни горещини е издадено за милиони жители на Съединените американски щати - в Чикаго температурните рекорди бяха счупени в началото на седмицата, а щатите на Средния запад са под, както е определено от Националната метеорологична служба, опасна и дълга гореща вълна от щата Айова до Мейн, която ще се задържи поне до петък (21 юни), пише The Voice of America.

Губернаторът на Ню Йорк Кати Хукъл заяви, че е разположила Националната гвардия, за да помогне на жителите, засегнати от горещата вълна.

"Това е рисков момент и ние правим всичко възможно, за да защитим живота на хората“, коментира тя.

В Чикаго е счупен рекордът от 1957 г. с 36,1 градуса по Целзий, като се очаква температурата в този град да се покачи още повече, съобщи Националната метеорологична служба.

 

Миналата година в САЩ бяха регистрирани най-много горещи вълни (екстремни горещини, продължаващи повече от два дни) от 1936 г. насам.

Щатите в Средния запад и Североизток вече са под предупреждение за гореща вълна. Гражданите са предупредени да не излизат навън, както и да проверяват чувствителните към температурата членове на семействата и съседите