В Русия смятат, че решението на Конгреса на САЩ да приеме временен бюджет, в който не е включена помощ за Украйна, няма да промени по същество финансирането на военните усилия на Киев, предава Reuters.

"Те ще продължат подкрепата си“, заяви заместник-външният министър на Руската Федерация Сергей Рябков. "Не трябва да си мислим, че нещо се е променило: това е просто шоу за публиката, просто шум“.

"По принцип фокусът на Вашингтон върху подкрепата на своя клиент в Киев не се променя“, заяви Рябков.

Съединените щати са отделили повече от 43,9 милиарда долара помощ за сигурността на Украйна, откакто Русия нахлу през февруари 2022 г., включително ракети, артилерия, боеприпаси и разузнаване.

Президентът Владимир Путин казва, че Западът ще се провали в опита си да победи руските сили в Украйна и е подготвил руската икономика за дълга война, увеличавайки производството на оръжия и разходите за отбрана.

Рябков също така каза, че произведените в САЩ ракети, които преди това бяха обхванати от вече несъществуващия договор за ликвидиране на ядрените сили със среден обсег (ДРСМО), може да се появят в Европа и Азиатско-тихоокеанския регион.

Вашингтон се оттегли от договора през 2019 г. Оттогава Русия каза, че няма да разполага такива оръжия, при условие че Вашингтон не го направи.