close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Всички
Европейски съюз
Балкани
Близък Изток
Свят
В Русия затягат наказанията срещу дезертьорство и избягване на мобилизация
20:11 / 24.09.2022
824
©
Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин одобри поправки в Наказателния кодекс на страната, според които периодите на мобилизация и военно положение се признават за утежняващи обстоятелства при извършване на престъпления. Съответният закон, подписан от президента, е публикуван на официалния портал за правна информация, предава ТАСС.

Правят се промени в чл. 63 от Наказателния кодекс на Руската федерация относно обстоятелствата, утежняващи наказанието. Правилата в сила по-рано предполагаха, че такива обстоятелства включват извършване на престъпление в контекста на въоръжен конфликт или военни действия. Съгласно новия закон към утежняващите вината обстоятелства е добавено извършването на престъпление по време на военно положение, мобилизация, както и във военно време.

Освен това промените в Наказателния кодекс на Руската федерация изключват възможността за замяна на неизтърпяната част от наказанието за осъдени за особено тежки престъпления с принудителен труд, след като са излежали половината от присъдата си. Занапред замяната на наказанието с по-лека форма е възможна, само ако осъденият е изтърпял две трети от присъдата си.

Отказ от участие във военни действия

За неизпълнение на заповедта на командира във военно време и за отказ на военнослужещ да участва във военни действия се предвижда наказание лишаване от свобода до 3 години, а при тежки последици - до 10 години.

Съгласно вече действащите правила, за неизпълнение от подчинен на заповедта на командира, което е причинило значителна вреда на интересите на службата, има ограничение на военната служба до две години, арест до шест месеца или задържане в дисциплинарно военно поделение до две години. Подобно престъпление, извършено от група лица, по предварителен сговор или от организирана група, се наказва с лишаване от свобода до пет години. Неизпълнението на заповед поради немарливо или нечестно отношение към службата, довело до тежки последици, се наказва с ограничаване на военната служба за срок до една година, арест за срок до шест месеца или задържане при дисциплинарна военна част за срок до две години.

Освен това, според новите поправки, за оказване на съпротива на командир или принуждаването му да наруши задълженията на военната служба по време на военно положение, мобилизация, по време на война или по време на въоръжен конфликт или бойни действия, се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години години. Същото наказание се предвижда и за насилствени действия спрямо командира, извършени по време на мобилизация или във военно време.

Доброволно предаване в плен

Доброволното предаване на военните при липса на признаци на държавна измяна ще се наказва с лишаване от свобода за период от три до 10 години.

В същото време военнослужещ, който за първи път е извършил подобно престъпление, може да бъде освободен от наказателна отговорност, ако е взел мерки за освобождаването му, върнат в поделението или на мястото на служба и не е извършил други престъпления, докато е бил в плен.

Освен това член 346 от Наказателния кодекс на Руската федерация за умишленото унищожаване или увреждане на военно имущество се допълва с нова разпоредба, според която за такова престъпление, извършено по време на война, по време на военно положение или по време на въоръжен конфликт или бойни действия, се налага наказание лишаване от свобода за срок от пет до 10 години.

Членове 347 и 348 от Наказателния кодекс на Руската федерация гласят, че за унищожаване или увреждане на военно имущество по небрежност, което е довело до тежки последици, по време на война, по време на военно положение или по време на въоръжен конфликт или военни действия, предвиденото наказание е до пет години лишаване от свобода, а за загуба на военно имущество при такива условия - до седем години.

Дезертьорство

За дезертьорство по време на война или мобилизация се предвижда наказание лишаване от свобода за период от пет до 15 години.

Според промените за напускане на мястото на служба по собствено желание, неявяване навреме без уважителна причина повече от два дни (но не повече от 10) по време на военно положение или мобилизация, наказанието е до пет години в затвор. При неявяване повече от 10 дни (но не повече от месец), наказанието е до седем години затвор. Ако военнослужещият отсъства повече от месец, той може да получи присъда за лишаване от свобода за срок от пет до 10 години.

Също така за укриване на военнослужещ от служба чрез саморазправа, симулиране на болест, подправяне на документи или друга измама по време на мобилизация се предвижда наказание от пет до 10 години затвор. Като се вземат предвид условията на военно положение или мобилизация, наказанието за нарушаване на правилата на граничната служба, бойното дежурство, правилата за караулна служба в рамките на устава, както и вътрешната служба и патрулирането в гарнизона, е по-строго.

Мародерство

За грабеж по време на военен конфликт или във военно време максималното наказание, предвидено в закона, е лишаване от свобода до 15 години.

Законът допълва Наказателния кодекс на Руската федерация с нов член 356.1 "Плячкосване“. Подобно деяние без отегчаващи вината обстоятелства ще се наказва с до шест години лишаване от свобода. Грабеж, извършен с използване на насилие, неопасно за здравето и живота, или със заплаха с такова насилие, се наказва с лишаване от свобода до 10 години.

Според новия закон грабеж, извършен от група лица в сговор, с използване на насилие или в големи размери, опасни за здравето или живота, или със заплаха за такова насилие, ще се наказва с лишаване от свобода от три до 12 години. Най-тежкото наказание - лишаване от свобода за период от 8 до 15 години – е за грабеж, извършено от организирана група в особено големи размери, както и свързано с причиняване на тежка телесна повреда на жертвата или заплаха за убийството му .

Пояснява се, че под "голям размер“ се разбира имущество над 250 хиляди рубли, а "особено голям“ – повече от 1 милион рубли.
Следете всички новини на агенция "Фокус" и чрез:
facebook
Google Новини
Всичко важно от ефира на радио "Фокус" слушайте и в нашите подкасти в:
Spotify
Google Podcasts
SoundcloudОще по темата: общо новини по темата: 1323
предишна страница [ 1/221 ] следващата страница


Зареждане! Моля, изчакайте ...

ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Промени в Изборния кодекс
Световно първенство по футбол 2022 година
Бюджет 2023
Газова криза
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Виж още

Анкета
Ще успеят ли партиите да съставят правителство?
Не
Да
Не мога да преценя
Все ми е тая

Част от
НОВИНИ
ЗА НАС

За контакти:

тел.: 0882 801 801

focus@focus-news.net

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0885 39 39 42

sales@focus-news.net
©2000 - 2022 Медия груп 24 ООД. focus-news.net - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от focus-news.net, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в focus-news.net е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.