78-ата годишнина от края на Втората световна война и победата във Великата отечествена война ще бъде отбелязана в Русия с традиционен военен парад на Червения площад в Москва, предава ТАСС.  

Домакин на събитието ще бъде държавният глава на страната Владимир Путин. Говорителят му Дмитрий Песков потвърди, че той ще изнесе реч – както всяка година, въпреки неотдавнашната атака с дрон срещу Кремъл. Не бяха представени обаче подробности за съдържанието на речта на Путин, както и за това дали в нея ще бъдат направени оценки за хода на войната в Украйна.

"Подготвя се обикновен парад. Мога да кажа само, че президентът ще се представи, както обикновено се случва“, подчерта говорителят на Кремъл.

Гости на парада тази година ще бъдат лидерите на страните от Организацията на независимите държави (ОНД). По-рано присъствието си потвърдиха президентите на Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан и премиерът на Армения. Според говорителя на Кремъл заедно с Путин те ще наблюдават преминаването на войските от трибуната на Червения площад. След това ще поднесат венци на гроба на Незнайния воин в Александровската градина.

Песков отбеляза, че 9 май е свещен ден за всички страни, които някога са пожертвали огромен брой животи, за да освободят света от фашизма. Говорителят на Кремъл също така увери, че руските власти предприемат "всички необходими мерки за гарантиране на сигурността“ на парада, включително като вземат предвид присъствието на чуждестранни гости.

Подготовката за парада

Строителството на трибуните, които да поберат близо 7000 зрители, започна в края на април, поради което Червеният площад бе затворен за обществеността.

През март министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу обяви, че в парада на Червения площад ще участват над 10 000 души и 125 единици въоръжение и военна техника. Репетициите с оборудване се проведоха на 27 април, 4 и 7 май.

Музикален съпровод ще осигурят повече от 40 военни оркестъра на руските въоръжени сили и правоохранителните органи, съобщиха за ТАСС от организационния комитет на фестивала "Спаска кула". При пренасянето на знамето на Русия и Знамето на победата на Червения площад по традиция ще прозвучи песента "Свещена война". След това министърът на отбраната на Руската федерация ще направи обиколка на войските и ще докладва на Върховния главнокомандващ за готовността за парада, след което президентът на Русия ще произнесе реч.

През 2023 г. първи сред пешите колони ще бъдат възпитаници на Московското военно музикално училище. Обикновено всички видове и клонове на руските въоръжени сили са представени в парадни униформи. Както отбеляза Песков, в събитието ще участват и войници, изпратени на бойното поле в Украйна.  

Преминаването на механизирана колона през Червения площад традиционно ще открие танкът Т-34. В репетициите участваха бронирани машини "Тигър-М", БТР-82А, БМП "Бумеранг", тактически ракетен комплекс "Искандер-М", пускови установки на зенитно-ракетни системи С-400 "Триумф" и мобилни наземни ракетни комплекси "Ярс“. За първи път на парада се очаква да бъдат показани бронирани машини "Спартак" и 3-СТС "Ахмат".

Авиационната част на парада не е официално обявена. В нито една от проведените репетиции не участваха самолети и хеликоптери.