Двама мобилизирани в Русия са били осъдени на три години лишаване от свобода за отказ да изпълнят заповедта на командира си да участват във военните в Украйна. Защитата поиска смекчаване на присъдата поради признаване на вината и готовност за завръщане в зоната на бойните действия в Украйна, но апелативният съд отказа да промени наказанието, разбира "Коммерсанть“.

Събеседници, запознати с материалите по наказателното дело, разказват пред изданието, че подсъдимите му Юрий Дегтярев и Алексей Селиванов са героите на видео, разпространено в каналите на Telegram през ноември 2022 г. Авторите на публикациите със записа нарекоха случващото се "демонстративно задържане“ на отказници по първото наказателно дело по част 2.1 на чл. 332 от Наказателния кодекс на Руската федерация, който предвижда до три години затвор за отказ на военнослужещи да изпълнят заповедта на командира по време на въоръжен конфликт. На видеото се вижда как двама мъже са задържани на плаца по време на строя в Белгородската част.

Служител на военно-следствения отдел на Следствения комитет на Русия за Воронежския гарнизон по време на ареста на свой ред съобщи на извиканите от строя военнослужещи, че на 16 ноември срещу тях е било образувано наказателно дело. След това мъжете бяха задържани от конвой: трима въоръжени военни полицаи ги натовариха в кола, като преди това изведоха единия от тях пред строя с глава надолу. И двамата мобилизирани са с белезници.

В материалите по наказателното дело се казва, че Юрий Дегтярев и Алексей Селиванов са били призовани след обявяването на частична мобилизация в края на септември миналата година и са признати за годни за военна служба в категория "А“. През октомври Дегтярев участва във военните действия, но след това е върнат във военното поделение. През ноември той и Селиванов, докато са в казармата, не са изпълнили заповедта на началника на частта да получат лична броня и оръжие и да заминат за местата за специални задачи за попълване на недостига на части. Те отказват първо устно, а след това подават рапорти.

Според разследването редниците са причинили значителна вреда на интересите на службата, подкопавайки военната дисциплина и авторитета на командването, а освен това са възпрепятствали окомплектоването на частта и са увеличилинатоварването на останалите военнослужещи.

В резултат на това действията им са квалифицирани по по-тежката част 2.2 от чл. 332 от Наказателния кодекс на Руската федерация, който предвижда до десет години затвор за отказ да изпълни заповед като част от група, която е довела до тежки последици. Делото е внесено в Курския гарнизонен военен съд на 8 декември, а присъдата е произнесена на 22 декември.

Защитникът на един от осъдените не е съгласен с присъдата. Подадена е жалба до 2-ри Западен окръжен военен съд (Москва). Според документи, получени от по-горестоящ орган, двамата военнослужещи са се признали за виновни и са се разкаяли, а също така желаят да продължат военната служба и да участват във военните действия.

Според защитника командирът след обявяването на бойната заповед умишлено е попитал за наличието на лица сред военнослужещите, които не са искали да я изпълнят, което е провокирало осъдените.

Районният съд, след като е разгледал жалбата, я е отхвърлил, без да смекчава присъдата.