Генералната прокуратура на Русия призна Transparency International за "нежелана организация“, съобщава вестник "Коммерсант“, като се позовава на съобщение на официалната интернет страница на ведомството. Руският клон на организацията бе признат за чуждестранен агент през 2015 г., припомнят от редакцията.

Според Генералната прокуратура Transparency International, "официално действаща като организация, бореща се с корупцията по света", се "намесва във вътрешните работи" на Русия, представлявайки заплаха за основите на конституционния ред и сигурността на страната.

"Дейностите на тази организация явно надхвърлят декларираните цели и задачи“, се казва в изявление на Генералната прокуратура.

Transparency International е основана през 1993 г. Целта на организацията е да се бори с корупцията и да изследва нивото й в страните по света.

Статутът на нежелана организация ще направи възможно нейните служители да носят наказателна отговорност по чл. 284.1 от Наказателния кодекс на Руската федерация. Максималното наказание по този член е лишаване от свобода до четири години. Административна и наказателна отговорност заплашва онези, които харесват и разпространяват материали на нежелана организация или я подпомагат финансово.