В Русия намериха много оригинални виновници за скъсването на язовирната стена в Орск, което вече доведе до наводнения на десетки населени места и евакуацията на хиляди хора, въпреки факта, че водата продължава да се покачва, пише The Moscow Times.

Така директорът на "Спецстрой" АД, който участва в изграждането на язовира, Сергей Комаров, обвини гризачи, че са разбили язовира на цена от милиард рубли.

Той каза, че първоначално е допуснал възможността за "човешки фактор".

"Някой, използвайки хоризонтална сондажна машина, е пробивал и е прокарал някаква комуникация за изхвърляне на отпадъчни води в "Урал“, но, продължи той, след като погледнах къде е настъпил пробивът, отхвърлих този фактор, "и само остана само факторът гризачи".

"Гризачи може да са пробили този язовир и тази дупка от два-три сантиметра щеше да е достатъчна, за да тече вода през стената“, каза той.

В същото време, съдейки по външния вид на водещите, те не бяха готови за такава "оригинална“ версия.

Според The ​​Moscow Times следственият комитет вече е образувал наказателно дело за нарушаване на правилата за безопасност по време на строителни работи и небрежност. Извършителите са заплашени от до 7 години затвор. Прокуратурата съобщи, че язовирът в Орск е скъсан поради лоша поддръжка, а изпълнителят на проекта "Спецстрой-3" е разследван за злоупотреба с бюджетни средства.

В същото време руски експерти твърдят, че язовирът е направен от нискокачествени материали, които са податливи на ерозия от водата. Също така една от причините за пробива на язовира е небрежното отношене към ремонта и поддръжката му. Министерството на строителството на Руската федерация вече прогнозира, че щетите на жилищата от наводненията в Оренбургска област могат да надхвърлят 21 милиарда рубли.