Руските законодатели призоваха за премахване на мораториума върху смъртното наказание в светлината на нападението миналата седмица в концертна зала в района на Москва, предава ТАСС.

Говорейки на пленарна сесия на долната камара на руския парламент, Държавната дума, нейният председател Вячеслав Володин заяви, че цялото необходимо законодателство съществува и зависи от Конституционния съд да вземе решение.

"В нашата Конституция и наказателно законодателство никой не е премахвал смъртното наказание. Има решение на Конституционния съд, което налага мораториум върху налагането на такава присъда. Затова няма нужда от никакви референдуми. Решението на Конституционния съд по този въпрос е достатъчно“, подчерта той.

Володин отбеляза, че въпросът е повдигнат поради обществени дискусии, за да се информира обществото каква е текущата ситуация и коя институция е отговорна за вземането на необходимите решения.

"Разбира се, всякакви решения трябва да се вземат с хладнокръвие, след като са пресметнати всички последствия“, подчерта той.

Володин подчерта, че въпросите са включени в дневния ред на пленарното заседание на Държавната дума по искане на ръководителите на фракциите.

Той припомни, че решението за налагане на мораториум върху смъртното наказание е взето от Конституционния съд в изпълнение на международни задължения към Съвета на Европа, като отбеляза, че след като Русия е напуснала организацията, няма пречки да се откаже от него.

Призивите за вдигане на мораториума върху смъртното наказание започнаха, след като най-малко 139 души бяха убити и повече от 180 бяха ранени на 22 март, когато въоръжени мъже откриха огън в Крокус Сити Хол в Красногорск, Московска област.

Следственият комитет съобщи, че е задържал 11 души, включително четирима извършители, в граничния район на Брянск.

Басманният районен съд на Москва късно в неделя обвини четиримата извършители в тероризъм и одобри предварителния им арест до 22 май.

Последната смъртна присъда в Русия е изпълнена през 1996 г. Името на екзекутирания не е официално обявено, но според съобщения в медиите, серийният убиец Сергей Головкин е бил застрелян за брутално измъчване и убийство на 11 момчета между 1986 и 1992 г.