Русия може да забрани разпространението на компютърни игри, които популяризират порнография, жестокост и насилие, както и съдържат ругатни, съобщава РИА Новости.

Такава норма се съдържа в поправка към законопроекта за ЛГБТ пропагандата, разработена от първия заместник-ръководител на Комитета по образование на Държавната дума Яна Лантратова.

Освен това се предлага да се забранят игри, които могат да съдържат информация за производството на наркотици, както и методи за самоубийство. Игри, които могат да склонят непълнолетни към незаконни действия, също могат да бъдат забранени. ЛГБТ пропагандата също е забранена.

"Видео и компютърните игри, разпространявани на какъвто и да е вид носител <...> не трябва да съдържат информация, изразена в неприлична форма, която накърнява човешкото достойнство и обществения морал, явно неуважение към обществото, държавата, официалните държавни символи“, се казва в документа.

Предлага се въвеждане на нов член с пояснения в закона за информацията.

Отговорността за насилие и жестокост в игрите се предлага да се установи под формата на глоби - до 400 хиляди рубли за граждани и до пет милиона за юридически лица.

Държавната дума вече прие на първо четене законопроекти за забраната на ЛГБТ пропагандата и глобите за това. Председателят на камарата Вячеслав Володин призна, че на второ четене ще бъдат внесени поправки, затягащи отговорността.