Депутатите от Държавната дума на Русия са внесли предложение за внасяне в Наказателния кодекс на понятия, като "мобилизация“, "военно положение“ и "военно време“. Измененията въвеждат цял ​​набор от нови членове в Наказателния кодекс на Руската федерация, като "Доброволно предаване в плен“ и "Мародерство“, пише Газета.ру.

За предаване в плен са предвидени от 3 до 10 години затвор, ако няма признаци на държавна измяна. За мародерство - до 15 години затвор.

Списъкът на утежняващите обстоятелства включва извършването на престъпление "по време на мобилизация или военно положение, във военно време“.

Самоволното напускане на част по време на мобилизация и военно положение  ще се наказва по-тежко:

- от два до 10 дни - до 5 години затвор, а не до една година

- от 10 до един месец - до 7 години затвор, а не до три години

- повече от месец - от 5 до 10 години в колония, а не до пет години.

Засегната е и ситуацията с тези, които отказват да изпълняват нарежданията на командването. Неизпълнението от страна на подчинен на заповед на началник, дадена по предписания начин, по време на военно положение, по време на война или в условия на въоръжен конфликт или бойни действия, както и отказ от участие във военни или бойни действия, е предложено да бъде наказано с лишаване от свобода за срок от две до три години.

Въвежда се и група членове за неизпълнение на държавната отбранителна поръчка и нарушаване на условията на държавния договор.

Второто четене на законопроекта трябва да се състои във вторник. Държавната дума може да го приеме едновременно в третото, последно четене. По аналогия с пакета от закони за военната цензура, той може да бъде одобрен от Съвета на федерацията, подписан от президента и публикуван преди края на деня.

Законопроектът влиза в сила от деня на официалното му публикуване.